Akne kan botas med nano partiklar av kväveoxid

En ny forskning visar att nano kväveoxid kan bota den elaka hudåkomman akne. Ett samarbete mellan forskare från olika universitet i USA har väckt ett nytt hopp om att bota akne utan att behöva ge patienten långvariga kurer av antibiotika. Nyligen hade bakterien, Propiobacterium, lyfts fram som bakomliggande orsak till hud akne. En substans som skulle kunna rikta sig mot aktiveringen av akne och dess händelseförlopp, vara idealiskt. Kväveoxid är en aktiv biologisk budbärare som är känd för sitt antimikrobiella och immuno modifierande egenskaper. Normalt blir kväveoxid inaktive så fort kroppen producerar den. Den inledande frågan var: Vad är effekten av en aktiv kväveoxid och en bärarmekanism som skulle kunna hålla den aktiv under bekämpningsprocessen mot akne?

Dessa nano-partiklar av kväveoxid förhindrar aknes inflammation genom att rensa organismen och hämmar mikrobiell stimulering av det medfödda immunförsvaret.

Så forskarna undersökte både effekten av kväveoxid som en behandlingsmetod och även leverans mekanismen som skulle hålla den till en aktiv tillförsel.

Adam Friedman professor i dermatologi vid GW School of Medicine and Health och medförfattare till studien säger så här: I den här studien dödade vi bakterierna redan innan aknen aktiveras utan användning av antibiotika. På så vis blockerade vi centralt de nya identifierade vägarna för en finne bildning i huden med hjälp av kväveoxid innan aknen syns.

För att läsa hela artikeln: http://www.cosmeticsdesign.com/Formulation-Science/New-research-shows-nanotech-nitric-oxide-can-treat-acne

 Varför är denna nyhet intressant?

Akne är en inflammatorisk sjukdom som uppstår i huden. Främst i ansiktet men även på halsen, bröstet och ryggen. De flesta drabbas någon gång i livet av akne. Akne kännetecknas av fet hud, pormaskar, finnar och i vissa fall djupare bölder som resulterar till ärrbildning. Även en mild akne kan ibland vara smärtsam och upplevas som mycket besvärande socialt och medföra ökad risk för depression och utanförskap.

Hur och varför uppstår akne?

Här får vi återigen titta på hudens uppbyggnad som jag publicerade den 17.e juli för att kunna se var i huden inflammationen uppstår som i sin tur ger upphov till uppkomsten av akne. Som framgår av bilden så har Talg körtlar och hårsäckar gemensamma utförsgångar. Talg och keratin ingår i hudceller och hår. Akne uppstår när kroppen producerar för mycket talg. En störd keratinproduktion täpps sedan till talgkörteln och hårsäcksmynningen så att det bildas en plugg. De bakterier som normalt finns i huden förökar sig i pluggen som resulterar till inflammation.

Vilka faktorer är avgörande för uppkomsten av akne?

Vi är förstås alla genetiskt olika och därför spelar ärftliga faktorer en viktig roll vid uppkomsten av akne, framförallt vid svår akne. Det finns även andra faktorer som kan utlösa eller förvärra akne. Vissa läkemedel, hormonella obalanser, kemikalier och kosmetika, klämning av aknen ger upphov till mer akne.

Hur behandlar man akne?

Idag behandlar man akne lokalt med krämer, och salva direkt på det akneangripna området på huden. Denna är grunden för all aknebehandling som är allmänt känt. Vid svårare akne sätts dessutom in en oral antibiotika och för kvinnor även ett kombinerat hormonellt medel som p-piller. Behandlingstiden med antibiotika måste dock vara begränsad för att inte försvaga kroppens försvarssystem och öka risken för bakterierna blir motståndskraftiga mot antibiotika. Den lokala behandlingen måste fullföljas även när aknen minskat eller försvunnit helt, så länge finns det risk för att den kommer tillbaka.

Detta och lite mer är vad som rekommenderas vid uppkomsten av denna besvärliga hudåkomma.

Här kommer det intressanta: Än så länge saknas det bevis för att någon särskild kost skulle öka risken för akne.

Det är just där vi ska tänka till och ändra i vår vardag. En balanserad kost och genomtänkt livsstil är helt klart avgörande vid behandling av alla typer akne. Det är vad jag kommer att presentera i mina kommande inlägg och vidare erbjuda mina individuella konsultationer.

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.