Behåll din sköna hjärna intakt

brain_468

Idag fick jag ett mycket intressant nyhetsbrev från Dr Hayman som jag tyckte det var värt att dela med er. Även om vi har hårdare och bättre regelverk här i Sverige, är det ändå extra viktigt att vara medveten om vissa saker speciellt när effekterna påverkar vår hjärnhälsa, det viktigaste vi har.

Att välja mat med hög kvalitet innebär att näring och stöd till din hälsa vilket innebär första och största stegen mot en vital tillvaro. Men visste du att i det moderna samhället är vi ständigt utsatta för en massa farliga kemikalier, även då när maten är ren?

Från mattor och kuddar till matlagningspannor och även hudvård, finns gifter som gömmer sig i de flesta av våra vanliga hushållsartiklar. Många av dessa kemikalier har kopplats till cancer och andra viktiga hälsoproblem, men de får minsann användas fortfarande i produkter som vi litar på och konsumerar.

Var inte rädd. Det finns mycket du kan göra för att städa upp din omgivning och göra medvetna val för en hälsosammare hemmiljö. Så idag kommer jag att dela med er några användbara tips.

Dessa förekommer I äldre hushåll

 • Teflonbelagda kokkärl
 • Saker gjorda med Gore-Tex
 • Smutsavstötande mattor och möbler

Så varför ska man vara orolig om dessa saker? Jo, den största anledningen är att de innehåller POP (Persistent Organic Pollutant), en bioackumulerande kemikalie, vilket innebär att den förblir i miljön och människokroppen under långa perioder. Det förstör dessutom den normala hormonbalansen och påverka andra normala processer i kroppen för att inte tala om att den har relaterat till cancer.

Några enkla tips om att minska exponeringen mot POP

 • Byt från non-stick kokkärl till keramiskt belagd, gjutjärn eller rostfritt stål, speciellt om du ser repor på dina non-stick krukor och kokkärl
 • Försök att undvika fläckbeständiga material där det är möjligt, inklusive kläder, mattor och möbler.
 • Undvik matförpackning som behandlas med fettresistenta beläggningar, som de på snabbmatsrestauranger

En annan dold gift som många av oss kommer i kontakt med varje dag är dofter. De bär på etiketter som ”parfum” eller ”eau de toilette” och kan faktiskt användas för någon av de tusentals olika kemikalierna och lägger doft på produkter. De används allt från skönhets- och hudvårdsprodukter till rums fräschare, tvättmedel och även barnprodukter. Just det, de produkter vi använder på våra små barn som är mest känsliga, kan fyllas med giftiga kemikalier.

Det finns mer än 2000 olika ingredienser som används för att göra dofter, varav många är kända cancerframkallande och hormonförstörande medel. Ftalater t.ex. är kopplade till växande antal astma fall eller mentalt utvecklingsstörda barn och alla sköldkörtel obalans och bröstcancer.

Handla smart och minska exponering för dessa skadliga gifter.

 • Undvik parfymerade produkter; på etiketten ”doft”, ”parfym” eller ”eau de toilette”
 • Välj varor med naturliga ingredienser t.ex. eteriska oljor
 • Tvivla bara på ingredienser du inte kan uttala och identifiera. Allmänt ju enklare desto bättre.
 • Tvivla på produkter som inte innehåller alla ingredienser!

 

Dioxins (polychlorinated dibenzodioxins) och

furans (polychlorinated dibenzofurans)

De är egentligen bara namnen på två kategorier av kemikalier, som omfattar många olika ämnen. De är biprodukter av klorblekningsprocessen som används för pappers- och bomullsartiklar, som inkluderar kvinnliga vårdprodukter. Detta gör att dioxiner och furaner är extra viktiga för att kvinnor ska vara medvetna om.

 

Dessa toxiner förblir i produkter efter blekningsprocessen har ägt rum, kvarstår sedan och kan absorberas från bindor och tamponger. Även om FDA (USA’ s motsvarande myndighet till läkemedelsverket) har ansett förekomsten av dioxiner i tamponger som ”försumbar” är det viktigt att notera att inga in vivo-studier har gjorts på med tanke på att vaginal vävnad är en av de mest absorberande vävnader i hela kroppen. Faktum är att läkemedel som ges vaginalt kan absorberas 10-80 gånger mer än när de ges oralt. För att inte tala om att det har beräknats att en kvinna använder 11 400 tamponger under hennes livstid, vilket innebär att de ”försumbara” dioxinexponeringarna kan ha extrema konsekvenser.

toxiska

Eftersom bindor och tamponger är märkta av FDA som ”medicintekniska produkter”, finns det inget krav på ingrediensmärkning. Detta inkluderar också dofter som vi pratade om tidigare. Här är vad du ska leta efter i säkra kvinnliga vårdprodukter:

 • Klorfria och oblekta produkter som är märkta med innehållsförteckning över alla ingredienser på etiketten.
 • Certifierad ekologisk bomull, i motsats till icke-ekologisk bomull innebär att du undviker bekämpningsmedel och syntetfibrer som har kopplats till;

greater chance of Toxic Shock Syndrome https://health.clevelandclinic.org/is-toxic-shock-syndrome-still-a-risk-3-things-you-should-know/

women hygiene products

Det låter kanske en skrämmande värld där ute med så många gifter som omger oss dagligen. Därför är det så viktigt att ta kontroll över din hälsa i egna händer och vara en medveten konsument. Samtidigt som man undviker alla dessa toxiner kan bli överväldigande kan flera enkla strategier hjälpa dig att leva ett sundare liv.

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.