En skön sömn

Det finns faktiskt ett uttryck som ofta dyker upp när jag tänker på den dyrbara hälsan: Om man är frisk har man tusen drömmar, men är man inte då har man bara en!

Just dessa människor har jag alltid velat hjälpa till med deras enda dröm för att de kan förverkliga sina tusen andra drömmar.

I det här inlägget kommer jag att betona på hälsoeffekterna hos sömn och avslappning tack vare Torgny Steen på Move Live Love. Den här gången har han bjudit mig till en intervju om sömn på epicenter vilket går live den 26.e januari kl. 12.  

Jag tänkte ett blogginlägg kan underlätta för er att bättre fokusera på och komma ihåg nyckelfaktorer i den biologiska nödvändigheten som fyller en tredjedel av våra liv.  Då ville jag ägna lite extra tid åt att skriva om sömnen och dess betydelse i vår allmänna hälsa men även dess specifika biologiska och patofysiologiska aspekter.

Enligt folkhälsomyndigheter brister 42 procent av befolkningen på sömn medan 55 procent av ungdomar sover mindre än 8-10 timmar däribland var 5.e ungdom sover mindre än 5 timmar. En ny undersökning visar att var 4.e sover dåligt varav 25 procent kvinnor och 19 procent män vilket inte förvånar alls med tanke på vi kvinnor har alltid större risk för kroniska hälsoobalanser. Varför jag kallar det obalanser och inte sjukdomar kommer jag skriva om en annan gång eftersom här vill jag fokusera på sömn och avkoppling. 

De senaste hälsotrenderna har fokuserat mycket på hälsofördelar och vikten av sömn och avkoppling. Inom den medicinska forskningen har man betonat på hälsoeffekterna av sömn och påvisat vilka gener uttrycks som förr var helt okända. 

I samband med ”Rädda Din Hjärna, Nu” bokreleasen hade vi, Peter Wilhelmsson och jag, våren 2019 ordnat en utbildning där jag presenterade genuttrycken vad gäller meditation och miljöombyte, länken nedan:

Och än idag hittar du femtiotal publikationer under samma sökord om detta livsviktiga ämne: 

https://www.nature.com/articles/tp2016164?source=post_page

Det intressanta är att intresset för mindfulness idag har ökat upp till 34 procent hos er smarta läsare, visar senaste statistiken. 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01767/full

Bakomliggande orsaker till hjärndimma

När man inte kan tänka klart betyder att man har hjärndimma vilket oftast innebär sömnbrist. Då är det viktigt att identifiera de grundläggande orsakerna som påverkar din sömn så att du bilda en effektiv strategi runt din sömnhygien. De flesta människor har flera orsaker till hjärndimma. Det kan bero på miljögifter som bekämpningsmedel eller felmedicinering men det kan också bero på otillräckligt magnesium eller B12. Även brist på genen COQ12 kan resulterar minskad mitokondriefunktion, kronisk trötthet och därmed hjärndimma. Följande missförhållanden minskar den naturliga förmågan att balansera hormonproduktioner och neurosignalsubstanser, hjärnkemin hos dig och blockera din tillgång till en optimal homeostas:

Toxiska överbelastning

En alltför långsamt av kroppens avgiftning oftast resulterad av låg glutathion nivå eller låg mitokondriell funktion.

En ökad genomsläpplighet hos blod-hjärnbarriären 

Det kan ha sin orsak inte bara på grund av skadad tarmslemhinnan utan även sömnbrist, ökat alkoholintag och andra miljögifter. 

Minskat blodflöde till hjärnan

Snäva men även kroniska syrebrist i hjärta och hjärnan orsakad av t.ex. ischemi eller stroke.

Otillräckligt stödjande och skyddande näringsämnen

 • Misstolkade kalorier; vitsocker, sockerersättare och sötningsmedel. Det enda gången när ETT är inte lika med ETT. En kalori av broccoli är inte lika mycket en kalori socker. STOR MISSUPPFATTNING! 
 • Överskott av inflammationsbildande fettsyror i processad och halvfabrikat mat.
 • Inflammationsbildande mat 
 • Matintolerans
 • Celiaki
 • Dehydrering, vattenbrist. Oftast dricker man allt annat än rent vatten om inte noll-sockerhaltiga läskedryck.
 • Nedsatt tillväxtfaktorn i hjärnan; tex BDNF
 • Hormonobalanser som i sin tur kan beror på en av ovanstående orsaker.

Inflammation i hjärnan

 • Matintolerans och gluten eller mjölkprodukt känsligheter
 • Läckande tarm
 • Obalans i magtarmbakteriefloran; dysbios
 • Det så kallas oxidativ stress
 • Överaktivt immunsystem och inflammation i systemet
 • Autoimmuna tillstånd som celiaki

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.