Kosthållning

För en optimal hjärnhälsa behöver vi energi. Den energiproducerande enheten i en levande cell är mitokondrie, en av cellens organeller som fungerar som ett kraftverk. För att man ska kunna prestera optimalt och känna sig vitalt behöver man vara frisk med fullfungerande mitokondrier vilka kräver rätt sortnäringsämne för att kunna leverera energi till sina värdceller. 

De varierar i antal från tusen till tiotusental beroende på vilken celltyp de befinner sig i. Vid fysisk aktivitet ökar antal mitokondrier i cellerna för att öka energin. Deras roll i hjärncellernas välbefinnande resulterar en frisk hjärna och att välja rätt näring till deras förmån, är ett måste. För uppbyggnad av mitokondriernas lipidmembran behövs nyttiga fetter som avokadoolja. Därför betraktar man avokado som Superfood just för dess innehåll av fytonäringsämnen och nyttiga fettsyror. Avokadoolja är en nyttig energikälla till friska och sköna hjärnceller.

Ketogen kost

En kosthållning bestående av cirka 70 till 80 procent fett kallas för ketogen och har använts i mer än 60 år för att minska epilepsi. Idag använder man sig av ketokost för att öka energinivån i hjärnan och därmed bekämpa hjärndimman och andra kognitiva nedsättningar. De senaste 20 åren har ketogen kost även använts vid demens och Alzheimers, oftast med framgång. Givetvis behöver man en genomtänkt kostplan för att undvika eventuella hälsorisker om man bär på andra sjukdomar i grunden. KetoFLEX 12/3 är vad man föreslår i ReCODE programmet och hjälper bäst dem som behöver gå ner i vikt. Vi har funnit att vissa Alzheimers patienter har svårt att behålla sin vikt, vilket kan orsaka problem att följa programmet. Vi rekommenderar att man upprätthåller ett lägsta BMI på 18,5 för kvinnor och 19,0 för män om de är under 65 år och lite högre för personer över 65 år. Även om BMI är ett grovt mått, finns det utrymme för en individanpassad kostplan baserat på ens fett- och muskelsammansättning. Läs mer detaljerad om ketogen kost i boken Rädda din hjärna, Nu!

Inflammationsfri kost 

Att äta inflammationsfri kost är ett smart sätt för att balansera immunförsvaret och minska onödiga inflammationsnivåer i kroppen. Kosten hjälper kroppen på cellnivå att bli av med främmande och giftiga ämnen och inte angripa sina egna vävnader och celler som den gör vid autoimmuna sjukdomar. Det är vetenskapligt bevisat att en sådan kost dämpar inflammation.

Det finns faktiskt födoämnen med inflammationsdämpande effekter som man kan inkorporera till sina dagliga måltider. Ät grönsaker, bär, nötter och fröer och använd avokado och olivolja. Välj t.ex. bland kryddor med sådana egenskaper såsom gurkmeja, vitlök, ingefära, chilipeppar och cayennepeppar och välj kött från gräsätande djur eller vildfisk. För att minska inflammationer i kroppen så ska man undvika socker, gluten och mejeriprodukter som innehåller laktos och kasein samt processade livsmedel.

Läs mer om egenskaperna hos maten du äter i boken; Rädda din hjärna, Nu!  

Glutenfri kost

Att äta glutenfritt kan verka både svårt och begränsande. Lyckligtvis finns det en rad hälsosamma mat som är naturligt glutenfri som frukter, grönsaker, kött, fågel, fisk och skaldjur. Även vissa mejeriprodukter, baljväxter och nötter. En del korn och stärkelse är också naturligt glutenfri och även produkter som tillverkas med dem. Dessa kan också ingå i en glutenfri diet. Men spannmål och stärkelse innehåller gluten och måste speciellt undvikas av personer med vissa hälsotillstånd som autoimmunitet. Köp havre från den Glutenfria avdelningen för att undvika om den har kontaminerats med gluteninnehållande produkter vid bearbetning. Som en följd av detta kan glutenfri havre orsaka negativa symtom hos glutenkänsliga och celiaki patienter.

I ett hushåll där inte alla följer en glutenfri kost skall glutenfria varor bevaras separat, tex i ett skåp för sig eller på en separat hylla i skåpet.

Källa: The institution for Functional Medicine

Mito-mat

Det finns ytterligare födoämnen som är nödvändiga för att hålla mitokondrier, våra små cellulära kraftverk, vitala därför kallar vi dessa för Mito-mat (energikällor). Några exemplar på bioaktiva Mito-mat är kålfamiljer som grönkål, broccoli och blomkål, men även spenat, mangold, rädisor, morötter, vitlök, senap, rovor och alla ”frosttålig” grödor. Dessutom finns flera grönsaker som kålrabbi, senaps grönsaker, Kålrot, bok Choy, rucola, pepparrot, wasabi, vattenkrasse, kinesisk sallad och selleri som hjälper till med produktioner av hjärnans signalsubstanser och därmed en frisk hjärna.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.