Kosthållning

För optimal hjärnhälsa behöver vi energi. Mitokondrierna är cellernas kraftverk och behöver många mikronäringsämnen för att producera energi till sin värdcell och deltar i processen av en välfungerande kropp. De varierar i antal från tusen till tiotusental beroende på vilken celltyp. Vid fysisk aktivitet ökar antal mitokondrier i cellerna för att öka energin i cellulärnivå. Deras roll i hjärnceller är ovärderlig. Att konsumera rätt näring till deras förmån är ett måste. För underhållning av mitokondriernas lipidmembran behövs nyttiga fetter som avokadoolja. Därför har avokado klassats som Superfood just för att den innehåller mikronäring och fettsyror gjorda till våra sköna hjärnceller.

Den är en stor naturlig källa till enkelomättade fetter (fettsyra) och har höga halter av växtsteroler som balanserar kolesterolvärden. Detta gör avokadooljan extra viktigt för mitokondriernas funktion. Mitokondrierna är kroppens energifabrik som behöver nyttiga fett till underhållning av sitt lipidmembran.

Nedan finner ni en rad nyttiga grönsaker som är absolut nödvändiga för överlevnad av mitokondrierna. Mito Food (energy sources):

  • Små Broccoli, blomkål, bröstspiror, rädisor, morötter, kål, vitlök, grönkål, mangold sallad, senap, spenat och rovor är alla ”frosttålig” grödor.
  • Kålrabbi, senaps grönsaker, Kålrot, rovor, bok Choy, kinesisk sallad, Rucola, pepparrot, rädisa, wasabi, vattenkrasse.

Matnyttig

MATNYTTIG är ett smart och omtänksamt sätt för att balansera immunförsvaret och minska onödig inflammation i kroppen

Att äta inflammationsfri kost (IFD) hjälper kroppen lära sig cellulärt bekämpa främmande ämnen och inte  angripa sina egna.

Det är vetenskapligt bevisat att IFD-maten dämpar inflammation och främjar det friska processerna i kroppen så att man får starkare immunförsvar.

Det finns livsmedel med inflammationsdämpande effekter som man dagligen kan lägga till måltiderna. Välj kryddor så som gurkmeja, vitlök, ingefära, chilipeppar och cayennepeppar. Välj kött från gräsätande djur. Ät grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, avokado och olivolja. För att minska inflammationer i kroppen så ska man undvika processade livsmedel, mejeriprodukter innehållande laktos, vete och socker. Även produkter som margarin, solrosolja, rapsolja och majsolja bör undvikas eftersom de har höga halter omega-6 som är inflammatoriskt.

Guide till glutenfri kost

Att äta glutenfritt kan verka både svårt och begränsande. Lyckligtvis finns det en mängd hälsosam och god mat som är naturligt glutenfri. T.ex. frukt, grönsaker, kött, fågel, fisk och skaldjur. Även vissa mejeriprodukter, bönor, baljväxter och nötter.

Korn – mjöl – stärkelse

En del korn och stärkelse är också naturligt glutenfri även produkter som tillverkas med dem (bröd, pasta, kex, etc.). Dessa kan också ingå i en glutenfri diet. Men spannmål och stärkelse innehåller gluten och måste speciellt undvikas av personer med vissa hälsotillstånd. Glutenfria havre har en liknande struktur till gluten-innehållande korn. Vid bearbetning kan dessa båda sammanblandas (bli kontaminerade). Som en följd av detta kan glutenfri havre orsaka negativa symtom hos vissa patienter. De med celiaki och glutenintolerans bör därför vara försiktiga vid intag av havre.

Om inte alla i hushållet följer en glutenfri diet så är det en fördel att lagra alla glutenfria varor tex i ett skåp för sig eller en separat hylla i skåpet. Om nödvändigt använd separata brödrostar och kastruller. Det kan hjälpa dig att undvika sammanblandning (korskontaminering).

Källa: The institution for Functional Medicine

Glutenfria alternativ

Finns nu tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker. Det underlättar en glutenfri diet. Det man bör ha i minnet är att många glutenfria alternativ inkluderar tillsatser av olika slag som får produkten att likna de produkter du är van vid att äta. Istället för att förlita sig på glutenfri färdigmat är det mycket fördelaktigt att basera kosten på naturligt glutenfria livsmedel som frukt, grönsaker och andra livsmedel som anges ovan. Läs på etiketter och var noga när du handlar eller vid restaurangbesök. Be då restaurang-personalen bekräfta att maten inte har kommit i kontakt med mjöl eller i fritöser. Följande livsmedel kan innehålla dolda källor till gluten.:

Ris malt eller ris sirap (gjord med korn enzymer), godis, barer, ostkaka fyllning, ägg som framställts i restauranger i pannkakssmet, energi barer, pommes frites, granola bar,  marinader, köttersättare; vegetariska hamburgare, vegetarisk korv, imitationer bacon & skaldjur, multi-korn eller ”handgjorda” tortillas och tortilla chips, pizza, (restauranger som erbjuder glutenfri deg inte alltid håller glutenfria produkter separat från resten av köket), Potatis chips.

Om Du inte hittar de produkter du söker i din vanliga livsmedelsbutik kan de finnas i tex hälsokostbutiker eller en specialistbutik.

Glutenfria produkter

Tips vid inköp av glutenfri kost

Läs etiketter! Kom ihåg att ”vete-fri” är inte samma sak som ”glutenfri”. Om du känner dig osäker, köp bara produkter med den certifierade glutenfria etiketten.

Läs ingridiensförteckningar för alla bearbetade eller förpackade livsmedel du köper. Särskilt de livsmedel som är grädde-baserade. Vete används ofta i dessa produkter som förtjockningsmedel.

Många personliga hygienprodukter och näringstillskott innehåller gluten. Var uppmärksam så du väljer varumärken som är glutenfria.

Många glutenfria bröd och pasta lagras i kyl eller frys i mataffären.

Var uppmärksam på att glutenfria varor bör hållas i ett separat område av butiken för att undvika sammanblandning. (Korkontaminering) Möjligheten ökar om de förvaras sida vid sida.

När Du köper öl, välj då glutenfria varumärken som är gjorda av glutenfri korn. Viss glutenfri öl är producerad av gluten innehållande korn men har mekaniskt separerats. Dessa ölsorter kan omfatta upp till 10 per miljon (10 ppm) av gluten per flaska. Om glutenfri öl inte finns tillgänglig kan man välja bland cider, vin eller annan alkoholdryck.

Inflammationsfri kost, IFD

Inflammationsfri kost (forts)

MITO mat

Grönsaker. Välj färggranna ekologiska grönsaker. Ät lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.

Ät massor med grönsaker! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag.

Fisk. Ät fisk minst tre gånger i veckan. Feta fiskar har Omega-3 som är extremt bra antiinflammatoriska. Kallvattenfiskar (feta fiskar) har extremt bra antiinflammatoriska effekter.

Välj sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågslax (forell), sardiner och ostron. Undvik: odlad lax gör dock mer skada än nytta

Oljor. Stek aldrig med vegetabiliska oljor! Välj först och främst ekologiska oljor; olivolja, avokadoolja och kokosolja. Använd kallpressade Hasselnötsolja, sesamolja, hampfröolja, eller mandelolja med fördel då och då till sallad dressing. Bra fett har inflammations dämpande effekter . Undvik: margarin, solrosolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller mycket omega-6.

 Kryddor. Suveränt i maten  med inflammationsdämpande effekter som vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, kummin, rosmarin och curry är bra smaksättare. Samtliga vild växta örter och även ekologisk odlade örter har positiva effekter.

Böner och legymer. Är lätt inflammationsfrämjande så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

 Kött och fågel. Välj frigående (gräsätande) vuxna djur som har mer omega-3-fettsyror. Djur uppfödda på spannmål ger omega-6, krydda de med IFD-kryddor.

Ät mindre ofta: Inälvsmat av kalv och nöt är extremt inflammations främjande så ät sparsamt, alternativt krydda med IFD-kryddor. Ät mindre (låg IFD): kalv och lamm

Frukt. Är lätt till milt inflammatoriskt på grund av fruktsockret så ät sparsamt, men eftersom frukt är näringsrikt och rensande så kan man äta en frukt om dagen.

Välj: Blåbär, hjortron, hallon, svenska jordgubbar, smultron, vinbär, Blodgrapefrukt, citron, rabarber, .

Nötter. Mandel, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter (mindre av) kan man med fördel äta varje dag.

Mejeriprodukter. Om du äter mejeriprodukter, välj då ekologisk & laktosfritt.

Undvik (låg IFD): sötad fruktyoghurt, glass, sötad fruktyoghurt,

Bröd och müsli. Glutenfria bröd kan ätas i måttligt mängd. Även om man inte är glutenintolerant så är det ändå bättre undvika bröd med vete och råg dock bröd med havre är ok. Ät pumpernickel och glutenfri müsli (osötad).

Undvik (låg IFD): muffins, bagel, långfranska (vitt), cornflakes, rice krispies.

Gryner och pasta. Råris, glutenfria pasta, quinoa.

mindre av vitt ris och pasta.

Drycker. Grön juice, morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.

Undvik helt: saft, coca-cola och andra läskedrycker (bär på hög risk för diabetes typ II).

För optimal hjärnhälsa behöver vi energi. Mitokondrierna är cellernas kraftverk och behöver många mikronäringsämnen för att producera energi till sin värdcell och deltar i processen av en välfungerande kropp.

De varierar i antal från tusen till tiotusental beroende på vilken celltyp. Vid fysisk aktivitet ökar antal mitokondrier i cellerna för att öka energin i cellulärnivå. Deras roll i hjärnceller är ovärderlig. Att konsumera rätt näring till deras förmån är ett måste. För underhållning av mitokondriernas lipidmembran behövs nyttiga fetter som avokadoolja.

Därför har avokado klassats som Superfood just för att den innehåller mikronäring och fettsyror gjorda till våra sköna hjärnceller.

Den är en stor naturlig källa till enkelomättade fetter (fettsyra) och har höga halter av växtsteroler som balanserar kolesterolvärden. Detta gör avokadooljan extra viktigt för mitokondriernas funktion.

Mitokondrierna är kroppens energifabrik som behöver nyttiga fett till underhållning av sitt lipidmembran.

Nedan finner ni en rad nyttiga grönsaker som är absolut nödvändiga för överlevnad av mitokondrierna. Mito Food (energy sources):

  • Små Broccoli, blomkål, bröstspiror, rädisor, morötter,
  • kål, vitlök, grönkål, mangold sallad, senap, spenat och rovor är alla ”frosttålig” grödor.
  • Kålrabbi, senaps grönsaker, Kålrot, rovor, bok Choy, kinesisk sallad, Rucola, pepparrot, rädisa, wasabi, vattenkrasse.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.