Nyheter från Revers Alzheimer’s summit 2022

År 2017 var jag tillsammans med 150 andra terapeuter globalt som blev tränade och certifierade av Dr. Dale Bredesen på den s.k. RECODE protokollet. Sedan dess har jag hjälpt hundratals personer på olika stadier av sjukdomen Alzheimers och andra nedbrytande sjukdomar.

Ju mer man lär känna patienter och låta dem uttrycka sina bekymmer, desto mer upptäcker man underliggande faktorer till sjukdomen. Det kan vara just en specifik riskfaktor som tar oss till vändpunkten där avgörande förbättringar sker för att exempelvis minska takten av nedbrytningsprocesser. Så jag brukar alltid under det första besöket låta klienten få i första hand veta att fokus är att upptäcka underliggande orsaker till sjukdomen. Det är de bidragande faktorer som har skapat kognitiva problem och huvudmålet är att bromsa dessa kognitivt nedsättande processer.

Och baserat på min erfarenhet och kunskap inom området hjärnan, kan vi faktiskt göra det. Vi kan alltid åtgärda problemen genom att identifiera riskfaktorer och bromsa de nedbrytande processerna.

Ett exempel på detta är att vissa patienter själva eller familjemedlemmar till patienten i synnerhet som kan vara vårdpersonal och kunniga på området. Ibland är de oroliga och tänker kanske så här: ok, det är bara lite minnesproblem. Det är inte en stor grej.  Vet inte om vi vill följa hela protokoll, gör alla dessa labprover och ändrar kosten helt eller ändrar livsstilen med alla dessa kosttillskott. Det är inte så säkert allt de här är värt tid, energi och pengar att lägga på.

För att kunna konkretisera och öka insikter om kognitiva problem hos dem brukar jag faktiskt ta upp vid första besöket om fall där de befinner sig i olika stadier av kognitiva förluster. Bland klienterna finns även många som endast vill minska sina framtida risker för kognitiva nedsättningar eller vill vara på topp även de som inte har haft demens i sin familjehistoria. I motsatsen finns de som redan har insjuknat i Alzheimers och befinner sig i en avancerad nivå av sjukdomen sedan flera år tillbaka. En av de var klienten som redan hade fått diagnosen Alzheimers från sin neurolog fem år tidigare. 

Som sagt var huvudmålet först att sakta ner utvecklingen av nedbrytande processer och sedan försöka att stoppa det. Och det gjorde vi. Inom mindre än tre månader började klienten vara mer fysiskt aktiv och integrera med omgivningen. Anhöriga började så småningom att lägga märke till en klar förbättring på minnet och andra kognitiva beteende.

Om man anstränger sig tillräckligt, kan faktiskt de här förödande reaktionerna hos många drabbade personer stoppas upp till 90 procent av tiden.  Återställning av hjärnans funktioner dyker upp om man bara sakta ner nedbrytningsprocesser.  Även flera terapeuter från andra delar av världen som utövar RECODE har lyckats och rapporterat sina framgångar med återställningen av hjärnan. 

De drabbade familjemedlemmar förstår värdet av varje uns ansträngning för att bromsa utvecklingen. Därför om man lyckas att sakta ner processen, så kan diagnosen inte längre vara ett problem.

I en intervju berättade Dr. Wes Youngberg på Alzheimers summit 2022 för Dr. Bredesen om ett lyckat patientfall då små framgångar småningom öppnade för återställning av kognitiva beteende. Tack vare RECODE blev patienten av med sina symptom även om hon redan hade en långtgående Alzheimers när hon började på protokollet. 

Han berättar så här:

I just det här fallet, rådfrågade jag faktiskt dig, Dr. Bredesen, flera gånger, eftersom jag inte ens visste om jag ville åta fallet. Jag tänkte, ”vänta lite, det här är ett långtgående Alzheimers i fem år,” jag ville inte ge hennes man falska förhoppningar men jag påminde också mig själv att alla förtjänar att få lite hopp. Ja, eftersom det finns så mycket vi kan göra då finns det så mycket tillgängligt för oss i protokollet som vi får ta till hjälp för att hjälpa patienten.

För att göra en lång historia kort, spenderade jag faktiskt en timme med dem varje månad under 18 månader. Nu brukar jag inte göra det. Jag brukar säga till de flesta av mina patienter att jag vill spendera så få sessioner så möjligt för att få dem till en underhållsnivå så att vi eventuellt kan följa upp ett par gånger om året, beroende på vilka riskfaktorerna som finns och se till att vi gör övergripande optimeringar i RECODE-protokollet. Men för de flesta kommer att ta cirka 5 eller 6 konsultationer för att få dem till den punkten. Så det här var en patient som hade fått diagnosen Alzheimers fem år innan. Efter bara fyra månader var ”Sundowning-syndromet” helt borta. Jag menar, den här damen packade väskor och ville gå till sin mamma som varit död i 30 år. Hon gick ut ur huset i 3 till 4 timmar varje kväll och det här hade pågått i tre år. Kan du föreställa dig ett liv att bränna fyra timmar av din tid varje kväll för att leta efter din anhörig.

Han försökte hindra sin fru från att gå ut och gå vilse med sin resväska. Nåväl, inom ungefär tre månader efter att ha följt RECODE-protokollet, vilket är hans förtjänst, kom han på ett sätt att få sin fru för att träna. Så brukar folk säga, ”Åh, min make eller maka skulle aldrig träna.” Men var kreativa. Hitta ett sätt att få det att fungera. Han upptäckte i princip att hon älskade att åka på små bilturer. Så han tog med henne varje dag till en liten biltur till köpcentret, där gick de runt i köpcentret flera timmar. Så han tog sig tid att lista ut vad det krävdes för att få henne att träna varje dag, eftersom utan det hade det förmodligen inte fungerat särskilt bra. Han visste vikten av att följa så många av dessa strategier som annars hade stört protokollet om de inte följdes. Du måste följa flera av dessa rekommendationer och strategier samtidigt innan du får resultat. Så det är därför jag tror att vissa människor inte får resultat eftersom de är för ensidiga.

Folk säger, ”Åh, jag är riktigt bra på att hantera det här, så jag ska fokusera på den här delen,” men de glömmer att de andra aspekterna av RECODE-protokollet som kanske är lika eller till och med viktigare än något som vi kan vara riktigt bra på. Vi måste vara villiga att vidga våra horisonter särskilt inom området av kognitiva försämringar. Så Sundowning-syndromet försvann inom tre månader och kom aldrig tillbaka. 

Han kom på allt och gjorde allt för att fungera. Innan start av protokollet hade hon helt glömt bort alla familjemedlemmar och inte känt igen någon på flera år. Så den goda nyheten var att efter ett och ett halvt år efter start av protokollet, en gång hade de kört fyra timmar för att besöka hennes syster. Han körde henne, och hon var nu medveten om där hon var och kunde vara rumsligt orienterad peka på rätt riktning där hennes systers bodde. Hon började faktiskt känna igen var för plats och tid där hon inte hade någon förståelse för tid eller plats på minst tre år innan hon började med RECODE. Sedan när hon klev ur bilen i en annan stad hos sin syster, såg hon sin syster och sprang till och kramade henne. Dessutom kallade henne vid namn. Med henne hade hon en underbar diskussion om hur de växer upp tillsammans och så vidare. Inget av dessa hade hänt för tre år sedan. Så det här var så stor framgång för mig, naturligtvis för honom, henne och hennes syster. 

Eftersom det är många som tycker att protokollet innebär för mycket arbete och det för många kosttillskott att ta så frågade jag honom: du spenderar faktiskt mycket pengar på kosttillskotten för att följa protokoll. Vill du att jag ska hjälpa dig att minska det eftersom du kommer avsevärt att spara pengar? Han sa så här: Aldrig i livet. Jag räknade ut vad det skulle kosta att ha min fru på ett hem. Och vad jag spenderar på kosttillskott är inte ens en bråkdel av vad jag skulle behöva spendera. Jag skulle behöva pantsätta mitt hus, jag skulle ha förlorat mitt hus, och de skulle verkligen inte kunnat göra något för henne än att bara förvara om henne.

Det här kommer jag alltid ihåg eftersom vi blir ibland oroliga för ansträngningar vi gör eller pengarna vi lägger på protokollet. Det är ändå ingenting i jämför med kostnaderna som en Alzheimers patient kostar familjen och samhället. Ingenting!

Han fortsatte så här: ”jag har fått min fru tillbaka. Innan dess hade jag henne hemma. Hon var i huset, men hon var inte närvarande. Nu är hon närvarande. Hon kommer in i rummet och sticker ut tungan mot mig och skratta som vi gjorde när vi var unga. Och jag mår så bra av att ha henne i närheten. Tekniskt sett har hon fortfarande Alzheimers. Och hon är nu funktionell, hon kan göra saker som hon inte hade kunnat innan protokollet. Många saker som hon inte hade kunnat göra på fem år tidigare. Det här är ett bra exempel på att någon är i slutet men kom faktiskt tillbaka tillräckligt, även om det fortfarande finns en Alzheimers, bara inte längre den där avancerade formen av att bara vara invalid, inte kunna göra saker på egen hand och vara mer i ett vegetativt tillstånd.

Men nu har de kontakten med varandra som de hade innan.

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.