Rätt olja till din hud

Snokört

Nyligen har jag gjort ett serum med en blandning av 10 milda, icke doftande och vitaminrika växtoljor med lugnande och fuktgivande effekter som lindrar trött till torr hy. Det innehåller bl. a. Blå snokörtsolja, jojobaolja, nattljusolja, hallonfröolja, sesamolja, aprikoskärnolja, solrosolja, tistelolja, arganolja och gurkörtolja. Det ger hyn en gudomlig lyster medan fettsyrorna återställer barriären även hos irriterad hud och ökar elasticiteten. Den eleganta konsistensen gör att serumet absorberas snabbt. Effekten varar hela dagen genom att ge en jämn och mjuk känsla.

Det är många människor som är rädda för att använda olja på ansiktet. De tror att deras hud blir fet. Men till allas förvåning är olja den bästa skönhetsprodukt som man kan använda på ansiktet och ändå en underskattad ingrediens.

Hudens egna naturliga fuktgivande produkt kallas för talg som skyddar huden mot att torkas ut. Talg produktionen når sin höjd vid puberteten och avtar med åldern. Ett överskott på talg produktionen resulterar fet hud medan ett underskott av dess produktion leder till torr hy. Om man har fett hud så kan man frestas att rengöra den grundligt med hårda kosmetiska rengöringsmedel eller tvålar vilket i sin tur leder till ännu mer fettproduktion. Det vill säga huden försöker kompensera med mer talg produktion. Så till de som lider av fet hud där ute; ni tror kanske att ni behöver ta bort fettet så mycket så möjligt. Men med detta så gör ni faktiskt det värre. Det som är positivt är att fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud.

Vår hud påverkas ständigt av miljöfaktorer såsom sol, vind och torra inomhusluft. Ju äldre man blir desto mer hudens yttre skikt behöver fukt. Detta skikt som kallas även hornlagret innehåller fett vilket gör det lättare för oljebaserade produkter löses upp i hudens översta barriär (Michalun & Michalun, 2010). Oljan i sig själv kommer nödvändigtvis inte tillföra fukt till huden men det skapar dock en barriäreffekt som stoppar fuktförlusten. Oljan lägger sig på vatten under ytan, förhindrar vattenförlusten och därmed gör huden mjuk och smidiga. Mogen hud som producerar mindre fett gynnas mest av barriäreffekten av en lämplig ansiktsolja som används en gång i vecka. Det samma gäller för torr hy. Det finns torra oljor som är tillämpade för fet hy.

Referens: Michalun, N. & Michalun, M.V. 2010. Milady’s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.