Sur skönhet

citron

C-vitamin eller askorbinsyra har en lång historia av utvärtes bruk och är en av de mest studerade aktiva ingredienser som används i hudvård. C-vitamin är kroppen viktigaste vattenlösliga antioxidanten och fungerar som kofaktor i åtminstone åtta viktiga enzymatiska reaktioner. Den tar hand om fria radikaler och spelar en viktig roll i kollagenbildning.

Människan är en av de få arter som inte själv kan syntetisera askorbinsyra. Vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. C-vitamin finns normalt vid höga nivåer i dermis och epidermis. Solens UV-strålning minskar C-vitamin nivåerna i huden hos alla åldrar. Miljögifter såsom ozon, kan också minska C-vitamin nivåer i huden och leda till fria radikaler. Rökning är största hotet för C-vitamin brist som leder till ökade rynkor och minskad kollagensyntes vilket motsvarar en nedgång av C-vitamin nivån i plasma.

Askorbinsyra var den andra generationen av hudvårds aktiva lanserades på 1980-talet efter framgången med alfa-hydroxyl-syrabaserade produkter (AHA). Men på grund av C- vitamins vattenstabilitet, var kosmetiska formuleringar begränsade till vattenfria lösningar och emulsioner. Under aeroba förhållanden det reversibelt kan oxidera till dehydroaskorbinsyra (DHA), som kan irreversibelt degraderas till oxalsyra.

Kontinuerlig användning av C-vitamin för minst 12 veckor minskar rynkor och uppenbara ojämnheter i huden samt ökar produktionen av kollagen enligt en amerikansk studie (Crisan D, Roman I, Crisan M, Scharffetter-Kochanek K, Badea R. 2015. The role of vitamin C in

pushing back the boundaries of skin aging: an ultrasonographic approach. Clin Cosmet Investig Dermatol. Sep 2; 8:463-70).

Fördelar med C-vitamin och dess derivat:

  • Fungerar som en antioxidant, minskar oxidationen av sebum i talg, vilket annars bidrar till akne
  • Minskar fina linjer och rynkor och ökar tjockleken i epidermis
  • Reducerar UV-inducerad rodnad och inflammation
  • Gör huden ljusare
  • Förbättrar akne
  • Förbättrar gingivit

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.