Vad gör diabetes i hjärnan?

Idag kallas Alzheimers för diabetes typ-3 dvs att hjärnan tappar sin känslighet mot insulin och blir insulinresistens. Med åren blir vi mindre kapabla till att hantera glukos på rätt sätt och det beror på flera faktorer. Många av oss, rör vi oss mindre med åren då förlorar vi mer muskelmassa vilket är grundläggande för en optimal hantering av glukos i hjärnan och insulinkänslighet.

Jag är övertygad om Alzheimers i första hand är ett ämnesomsättningsproblem, så är det verkligen ingen överraskning alls att människor drabbas i allt yngre åldrar av demens och speciellt i relation med vår moderna kost och livsstil. Att vi bara äter så mycket kolhydrater hela tiden, är det överväldigande för vårt system. Det tvingar ämnesomsättningen dit den inte vill. 

Det hela är bara den här fenomenala förklaringen om vad som händer i hjärnan och varför det är svårare för oss att hantera socker när vi åldras. Att äta mindre kolhydrater och byta bränslen till en ketokost kan rädda hjärnan mot demens. Dock ska den vara i balans med individens förutsättningar eftersom även en ketokost inte är lämpad för alla. 

Efter så många miljoner dollar på forskning om Alzheimers med tusental om inte hundra tusentals studier på beta amyloid hypotesen, har forskningen åtminstone börjat att bevisa att amyloid inte är rotorsaken till Alzheimers. Nyckelorsaken ligger i individens metabolism. Alzheimers är i själva verket en metabol-sjukdom dvs en ämnesomsättningssjukdom oavsett om det är vad vi förtär, andas in eller blir utsatta för. Om kroppen inte kan klara av den då är hjärnan som får smällen. 

Vad som driver beta amyloid att fälla ut i hjärnan är inflammation, oxidativ stress, genetiska förändringar och åldrandeprocessen. Sedan är potentiella infektioner, toxiner, vad som än orsakar inflammation hos oss som skapar beta-amyloid plack och tau-proteiner och några av de patogener som är associerade med demens men inte rotorsaker till demens.

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.