Varför uppstår rynkor mer i vissa delar av ansiktet?

Att läsa forskningsresultaten och förstå innebörden är en sak och dra rätt slutsatser, är något annat. Och ibland blir man förvirrad istället upplyst. Oavsett vilket område så kan en bakgrundsinformation hjälpa till att bygga upp rätt uppfattning om saken för att dra rätt slutsatser. Nyligen har en japansk forskargrupp rapporterat orsaken till uppkomsten av rynkor i ansiktet och varför rynkor uppstår olika i olika partier. Hudens uppbyggnad från den synliga ytan till underhuden där fettcellerna, svettkörtlarna och blodkärlen befinner sig, är illustrerad nedan:

Talg_Körtel

Det lilla utskottet vid hårsäcksmynningen kallas för talgkörtel, har visat sig vara svaret till varför rynkor uppkommer mer i vissa ställen i ansiktet. Talg körtlarna avsöndrar fett (talg) och håller huden mjuk, smidig och vattenavvisande. De områden i ansiktet som är minst benägna att uppstå rynkor i, är de som har mest talgkörtlar. Detta betyder förmodligen att de är belagda med mer fett. Syftet med produktion av denna fett är att hålla huden i gott skick som i sin tur innebär att man får mindre rynkor i områden där fler talgkörtlar finns d.v.s. mer fettproduktion.

Enligt min bedömning det behövs fler studier för att kunna dra en sådan slutsats med tanke på att det finns andra faktorer bl.a. genetiska arvet och nedbrytningen av kollagen i djupare hudskiktet som ligger bakom uppkomst av rynkor. Dock har de flesta biologiska system någon form av återkopplingsmekanism så finns det ändå en chans att hudytan har en viss effekt på vad som händer på mycket djupare nivå. Även om det låter osannolikt men man ska inte utesluta möjligheten att det naturliga fettet skyddar mot alla typer av rynkor inte bara ytliga sådana. Tvål är ett exempel på att ta bort det naturliga fettet tillsammans med all smuts som den är avsedd för att avlägsna.

Vad vi lär oss av detta är att välja ett rengöringsmedel med omsorgsfullt valda råmaterial och skonsamt mot hudens naturliga behov är A och O. Jag kommer snart presenterar en välstuderad, pH balanserad och beprövat ansiktsrengöring med helt enkla naturliga råvaror.

Vill ni läsa hela artikeln så klick på länken nedan:

http://www.cosmeticsdesign-europe.com/Formulation-Science/Skin-study-suggests-why-wrinkles-occur-more-in-certain-parts-of-the-face

Rädda din hjärna nu

Rädda Din Hjärna Nu är en informationsrik, kraftfull och inspirerande bok som ger dig information, insikt och råd hur du kan starta idag för att förbättra din hjärnfunktion.

Rädda Din Hjärna Nu fokuserar på nedsatt kognitiva funktioner och demenssjukdomar. Boken innehåller även värdefulla tips och effektiva råd vid andra ”trasig hjärna/Broken Brain”-besvär som parkinsons, M.S., ADHD, depression, med fler.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss så hjälper vi dig.